25 jaar boerenmarkt Gaasbeek (2006)

De boerenmarkt van Gaasbeek blaast op 1 juli 25 kaarsjes uit. Dat gebeurt met een grote feestmarkt. Boerenmarkt Gaasbeek was de voorloper van andere boerenmarkten in de regio.

De boerenmarkt is een middel om de situatie van de boer te verbeteren. Dat is de ideologie achter deze wekelijkse markt, vertelt Wies De Troch. De Troch was vanuit de Boerengroep en Opbouwwerk Pajottenland betrokken bij het opstarten van de boerenmarkt in Gaasbeek. ,,In het Pajottenland begonnen de landbouwers zich in de jaren zeventig te organiseren. Het waren moeilijke jaren: lage suikerbietprijzen, hormonenschandalen, Zelfs in de regio waren er problemen, bijvoorbeeld de geplande breekwerf in Pepingen.

Volgens De Troch is samenwerking tussen producenten en verbruikers de sleutel om de voedselproductie uit de greep van de grote monopoliebedrijven te houden. Rond nieuwjaar 1981 ging de bal in het Pajottenland goed aan het rollen en in juni was de Gaasbeekse boerenmarkt een feit. ,,Door de boerenmarkt kreeg de landbouwer een betere prijs voor zijn producten dan bij de groothandelaar. De klanten betaalden minder dan in de kleinhandel. Na 25 jaar wordt de prijs nog steeds bepaald door de marktcommissie. Deelnemende landbouwers en consumenten bepalen in overleg de prijzen. (JH)

Feestmarkt op zaterdag 1 juli van 15 tot 17 uur op het Arconateplein in Gaasbeek, met optreden van t  Kliekske. Wie een drankje koopt, krijgt een boterham met platte kaas of een portie van t varken aan t spit.

25 jaar boerenmarkt Gaasbeek

 

 

Arikel in het Nieuwsblad 21-06-2012

 

 

 

Artikel 2011